De toekomst van uw bedrijf voorspellen?

, ,
Azure Machine Learning

Microsoft heeft een tool op de markt gebracht waarmee toekomstige prestaties binnen organisaties relatief eenvoudig kunnen worden geanalyseerd: Microsoft Azure Machine Learning. Wat mij betreft heeft Microsoft hiermee de toekomst van datamanagement en Business Controlling in handen.

Door: Christiaan Vrieling

Elke organisatie doet, als het goed is, aan prestatiemeting. Om prestaties te kunnen meten wordt een keur aan middelen ingezet: KPI’s, databases, business intelligence, Excel, evaluatiegesprekken, noem maar op. Al deze vormen van prestatiemeting hebben één ding gemeen: ze meten alleen de actuele of de voorbije prestaties.

Prestatiemetingen in de toekomst

Microsoft Azure Machine Learning (Azure ML), doet het anders. Dit is een nieuwe tool die de gebruiker in staat stelt om prestatiemetingen en andere analyses op databases te verrichten die gericht zijn op  de toekomst. Dit biedt tal van vernieuwende mogelijkheden.

Planning optimaliseren

De manager die zich bezighoudt met planningen kan met Azure ML bijvoorbeeld veel eenvoudiger en handzamer de planning optimaliseren. Een bedrijf met veel factoren en actoren, zoals bijvoorbeeld de NS, kan dankzij deze tool makkelijker in kaart brengen  hoe veranderingen aan het spoorboekje zullen gaan uitpakken.

Revolutionair ingericht

Deze tool van Microsoft doet  iets revolutionairs: hij biedt de mogelijkheid om op een eenvoudige manier voorspellende analyses over data uit te voeren. Het revolutionaire aan deze tool is niet eens deze mogelijkheid op zich, het vernieuwende zit hem vooral in de manier waarop Microsoft hem heeft ingericht.

Het programma biedt de volgende innovatieve mogelijkheden:

  1. Werken met offline databases vanuit de cloud. Dit is een hybride oplossing.  Dat wil zeggen dat er met offline én online gegevens in de cloud wordt gewerkt.
  2. Snelle analyses maken. Er kan met Azure ML direct worden geanalyseerd; databases hoeven alleen maar te worden ‘geselecteerd’ en er kan direct worden begonnen met voorspellingen doen.
  3. Interactieve omgeving. Je kunt ‘spelen’ met data. Bijvoorbeeld: kijken wat er in de toekomst gebeurt als bepaalde factoren veranderen. Zo kunnen verschillende scenario’s snel worden behandeld.

Veel eenvoudiger

Momenteel zijn toekomstanalyses natuurlijk ook mogelijk. Hiervoor worden dan specialisten ingehuurd die veel tijd en moeite (en geld!) nodig hebben om tot een betrouwbare voorspellende analyse te kunnen komen. Alle scenario’s moeten los worden uitgewerkt en voor veel managers zijn uitkomsten van zulke analyses arbitrair omdat het heel lastig is om inzicht te krijgen in zo’n ingewikkeld proces . Ook het proces van trial and error is met de komst van Azure ML minder aanwezig, omdat verschillende scenario’s van tevoren allemaal data-technisch kunnen worden doorgerekend.  Met Azure ML wordt voorspellende analyses doen dus kinderspel.

Van Multinational tot MKB

Azure ML is heel breed toepasbaar. Iedereen die iets (vastgelegd in data) wil weten over de toekomst, kan nu zelf een toekomstgerichte analyse uitvoeren om te kijken wat de volgende waarden zullen zijn in de database. Dit kan zowel op hele grote als op kleine schaal. Niet alleen de NS en Unilever, maar ook het MKB en de detailhandel kunnen de nieuwe tool van Microsoft inzetten voor verbetering van hun bedrijfsvoering. De dorpsbakker bijvoorbeeld, kan kijken wat er met de afzet van een bepaald soort brood gebeurd als hij de prijs aanpast met een heel simpel grafiekje.

Maar Azure ML kan meer, zeker ook voor de meer omvangrijke organisaties. Met R-codes kunnen bijvoorbeeld zeer dynamische gegevenssets worden gemaakt. Zo kunnen heel veel verschillende factoren worden meegerekend om uitgebreide, gedetailleerde toekomstanalyses voor een groot bedrijf uit te voeren.

Goud in handen

De mogelijkheden van Azure ML zijn dus bijna eindeloos. Iedereen die toekomstvoorspellingen wil doen, kan deze nieuwe tool gebruiken omdat hij zo breed toepasbaar is. Ik zou me geen branche kunnen voorstellen, waar dit niet handig is. Dus bij deze doe ik een toekomstvoorspelling: Microsoft heeft met Azure ML goud in handen.