Waarom 2018 het jaar wordt van de Selfservice BI en Augmented Analytics

, , ,

Het vakgebied van de Business Intelligence groeit en evolueert razendsnel, mede dankzij de klinkende resultaten die slimme BI-oplossingen de voorbije jaren opleverden. Volgens de Amerikaanse BI-kenner Rob Wood is de toegevoegde waarde van individueel afgestemde BI evident en wordt 2018 daarom het jaar van de Selfservice BI.

Wood, VP bij cloud based dashboard softwareontwikkelaar ClicData, legt uit: “Tot voor kort benaderden de meeste bedrijven BI op een traditionele IT-wijze: als een centraal datawarehouse, slechts benaderbaar door een selecte groep IT-specialisten. De snelle opkomst van BI-tools heeft de flexibiliteit van bedrijven verbeterd doordat ze de onafhankelijkheid van IT-afdelingen hebben vergroot. Dankzij ‘selfservice BI’ kunnen zakelijke gebruikers zelf analyses uitvoeren en rapporten opbouwen zonder volledig afhankelijk te zijn van een IT-team. Self-service BI biedt de mogelijkheid om taken individueel flexibel toe te wijzen en uit te laten voeren.”

Citizen data scientists

Deze trend van individueel en flexibel taken uitvoeren, is volgens Wood niet te stoppen en zal zich in 2018 verder manifesteren. “Gartner voorspelt zelfs dat citizen data scientists in 2019 de ‘echte’ data-wetenschappers zullen overtreffen in de hoeveelheid geavanceerde analyses.” Citizen data scientists zijn professionals die niet in het werkveld van IT, analyse of statistiek werkzaam zijn maar wel zelfstandig BI-output produceren.

Toegankelijkheid regelen

De vernieuwingsslag op het gebied van BI biedt ook nieuwe uitdagingen. Een logische consequentie van groeiende selfservice BI is bijvoorbeeld het strak inrichten van toegankelijkheidsprocessen, denkt Wood. “Het is van cruciaal belang om diegenen die toegang tot BI-tools nodig hebben die mogelijkheid te bieden, maar het is net zo belangrijk om diezelfde toegang goed te reguleren en te beveiligen.” Het mag dan ook geen verrassing heten dat Wood van mening is dat ook beveiliging binnen de selfservice BI in 2018 een belangrijk punt van aandacht zal zijn.

 

“De volgende generatie BI-tools zal duidelijke en beknopte visualisaties mogelijk maken. Ze kunnen boodschappen overbrengen die kloppen, op een manier die iedereen begrijpt”

 

Visualisaties

Ook de doorontwikkeling van tools voor gegevensvisualisaties gaat volgens Wood dit jaar een belangrijke rol spelen binnen de BI. De Amerikaanse BI-expert vindt dat beleidsmakers efficiëntere manieren nodig hebben om gegevens te verwerken en visualiseren. “De volgende generatie BI-tools zal duidelijke en beknopte visualisaties mogelijk maken. Ze kunnen boodschappen overbrengen die kloppen, op een manier die iedereen begrijpt.”

Augmented Analytics

Wood voorspelt voor komend jaar de start van een trend genaamd Augmented Analytics: verregaande automatisering van data science-taken. Dit gebeurt volgens hem via een combinatie van verschillende geautomatiseerde stappen die duidelijke, bruikbare antwoorden opleveren. Wood: “Verder ontwikkeling van Augmented Analytics BI-tools levert straks resultaten op die zinvolle en zelfs strategiebepalende suggesties bevatten. Wie aantrekkelijk wil blijven, moet zijn gegevens sneller omzetten in antwoorden dan de concurrent. Augmented Analytics is de beste manier om dat doel te bereiken.”

Datakwaliteit

Tot slot wijst de Amerikaanse BI-kenner op het steeds verder toenemende belang van datakwaliteit. Datakwaliteit staat al vele jaren te boek als een van de grootste problemen waar gebruikers van BI-software tegenaan lopen. Omdat binnen de BI steeds meer data uit steeds meer verschillende bronnen wordt gehaald, vormt datakwaliteit dit jaar volgens de Business Analyst een grotere uitdaging dan ooit tevoren. Wood: “De uitdaging wordt om gegevens uit ongelijksoortige bronnen samen te voegen in een bruikbaar systeem, zonder daarbij de geldigheid van de originele brongegevens te beïnvloeden. Met de opkomst van bekendheid van BI, is het belang van gegevenskwaliteit belangrijker dan ooit.”